Primena Zakona o trgovini na pijacama

Tokom ove godine je učinjen veliki i vidan napredak u legalizaciji prodaje na pijacama u Srbiji, jedan je od zaključaka tematske rasprave pod nazivom „Primena Zakona o trgovini na pijacama", na kojoj je krajem novembra u Užicu učestvovalo i Akcionarsko društvo “Tržnica”.

Uz članove Poslovnog udruženja "Pijace Srbije", na tematskoj raspravi su učestvovali Goran Macura, načelnik Odeljenje za opšti nadzor Sektora tržišne inspekcije, Mirjana Veljović, šef Odseka za kontrolu prometa i Dragan Gajić, koordinator za borbu protiv sive ekonomije u sektoru Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Tržišne inspekcije Zlatiborskog upravnog okruga iz Užica.

U uvodnom delu tematske rasprave, Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja "Pijace Srbije", prezentovao je rezultate istraživanja o primeni Zakona o trgovini na pijacama koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 16 pijačnih uprava iz cele Srbije.

Istraživanjem je utvrđeno da 16 pijačnih uprava obuhvaćenih uzorkom, ima 16.408 aktivnih ugovora sa preduzećima, preduzetnicima (STR, SZR) i poljoprivrednim gazdinstvima koji posluju na pijacama. Najveći broj, oko 9.500 ugovora, zaključen je sa poljoprivrednim gazdinstvima, potom sledi 5.426 preduzetnika koji posluju kao trgovačke ili zanatske radnje, a zatim i nešto više od 300 preduzeća.

Tokom rasprave je konstatovano da je tokom ove godine je učinjen značajan napredak u legalizaciji prodaje na pijacama u Srbiji, odnosno da pijačne uprave ulažu veliki napor da ispoštuju zakonske odredbe koje ih obavezuju da obezbede da lica koja prodaju robu na pijaci imaju svojstvo trgovca. Značajan deo skupa protekao je u razmeni mišljenja članova Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" sa predstavnicima Tržišne inspekcije o inspekcijskim kontrolama i granicama nadležnosti pijačnih uprava u primeni Zakona o trgovini na pijacama. U diskusijama na ovom skupu je još jednom naglašeno da se u javnosti potpuno neosnovano i vrlo često plasiraju informacije koje navode građane da zaključe kako su pijačne uprave dužne da vode računa o poreklu, deklarisanosti pa čak i o kvalitetu robe koja se prodaje na pijacama. Ovakve informacije nisu tačne, jer kontrole takve vsrte na pijacama mogu vršiti samo nadležne inspekcijske službe, a nanose značajnu štetu pijačnoj delatnosti.

Istaknuto je i da su pijace, sa oko 20 odsto tržišnog udela u prometu i otkupu poljoprivrednih proizvoda u Republici Srbiji,  jedan od najznačajnijih kanala distribucije životnih namirnica.

Skup su zajedno organizovali Poslovno udruženje "Pijace Srbije" i Udruženje za komunalnu delatnost Privredne komore Srbije, u okviru kojeg deluje i Grupacija za pijačnu delatnost.