Vodič za prodavce i proizvođače hrane

Danas su predstavnici akcionarskog društva “Tržnica”, na zelenom delu Robne pijace “Mali Bajmok” (Buvljak), podelili pordavcima hrane životinjskog porekla praktičan priručnik o dobroj proizvođačkoj i higijenskoj praksi.

“Vodič za dobru proizvođačku (GMP) i dobru higijensku (GHP)  praksu u proizvodnji hrane životinjskog porekla koja se prodaje na pijacama“ pripremilo je Poslovno udruženje “Pijace Srbije” u saradnji sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i životne sredine.

- Akcionarsko društvo “Tržnica” je, kao jedan od osnivača i član Poslovnog udruženja “Pijace Srbije”, podržalo ovu akciju sa ciljem da proizvođačima i prodavcima hrane životinjskog porekla pomogne da na pijacama plasiraju zdravstveno bezbedne i kvalitetne proizvode - kaže Nikola Repac, savetnik generalnog direktora “Tržnice”. – To je u interesu kako onih koji proizvode i prodaju na pijacam, tako i velikog broja kupaca koji se ovde snabdevaju životnim namirnicima. Podela vodiča je početak akcije koju ćemo, u saradnji sa Upravom za veterinu,  nastaviti i drugim oblicima edukacije.

Vodič je prvenstveno namenjen proizvođačima koji svoje proizvode plasiraju na pijacama, vašarima i manifestacijama, odnosno poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave proizvodnjom domaće hrane u vlastitom domaćinstvu. Cilj vodiča je ponudi informacije o  načinu primene dobre proizvođačke i dobre higijenske prakse, odnosno sertifikacije i registracije proizvoda životinjskog porekla (suhomesnati proizvodi, mlečni proizvodi, med, testenine sa jajima itd.) pre njihovog puštanja u promet.

- Pripremu i štampu Vodiča su finansirale pijačne uprave, članovi Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“, sa ciljem da ga besplatno podele svojim korisnicima uslugama u više od dvadeset gradova Srbije -  rekao je danas Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja “Pijace Srbije”. – Juče je u Kraljevu održana centralna promocija ovog izdanja,  koje smo uradili u saradnji sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i životne sredine, a subotička “Tržnica” je prva pijačna uprava koja je danas podelila vodič korisnicima svojih usluga.

Duvnjak  najavio da Poslovno udruženje “Pijace Srbije” radi na i vodiču za proizvođače i prodavce hrane biljnog porekla, te da će ovakve akcije u cilju edukacije proizvođača i prodavaca nastaviti.