“Tržnica” ponovo predsedava grupom za robne pijace

Akcionarsko društvo “Tržnica” će i u narednom dvogodišnjem mandatu predsedavati Radnom grupom za robne pijace, a na XV sednici Skupštine Poslovnog udruženja “Pijace Srbije”, koja je 27. marta održana u Vrnjačkoj Banji, generalni direktor “Tržnice”, Branislav Joka,  ponovo je izabran za člana Upravnog odbora Poslovnog udruženja “Pijace Srbije”.

Članovi Poslovnog udruženja „Pijace Srbije" su na petnaestoj sednici Skupštine UPS-a usvojili izveštaj od radu u 2014. godini, program rada za 2015.godinu i predlog izmena i dopuna Nacrta zakona o pijacama i veletržnicama.

Skupština je jednoglasnom odlukom i u narednom dvogodišnjem mandatu poverenje iskazala dosadašnjem rukovodstvu. Skupštinom će i dalje predsedavati predstavnik JKP „Pijaca" iz Kraljeva, Upravnim odborom predstavnik JKP „Subotičke pijace" iz Subotice, a Nadzornim odborom predstavnik JKP „Pijace i parkinzi" iz Zrenjanina. Za predsednika Grupacije za pijačnu delatnost, u okviru Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, ponovo je izabran predstavnik JKP „Gradske pijace" iz Beograda.

Tokom dvodnevnog programa u Vrnjačkoj Banji, održana je i sednica Upravnog odbora UPS-a i tematska rasprava na kojoj je gost Poslovnog udruženja "Pijace Srbije" bio Atila Juhas, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine Republike Srbije.

Na tematskoj raspravi pod naslovom „Kako olakšati, podsticati i povećati plasman i prodaju domaćih proizvoda iz poljoprivrednih gazdinstava na pijacama u Srbiji", dipl. ing. Juhas Atila je naglasio da su pijace, sa oko 20 odsto tržišnog udela u otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda, izrazito značajan kanal distribucije za male poljoprivredne proizvođače u Srbiji. Govoreći o mereama koje Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine priprema kako bi podstaklo mala gazdinstva da od sirovina koje proizvode prave dodatnu vrednost, državni sekretar je rekao da je u ministarstvu formirana Radna grupa za mala poljoprivredna gazdinstva koja će do juna ove godine izaći sa predlogom nacrta podzakonskog akta koji ima za cilj da pojednostavi i olakša procedruru registracije i legalizacije proizvodnje ove vrste hrane u domaćinstvima.

Reč je o gotovim proizvodima hrane biljnog porekla kao što su pekmezi, kompoti, slatko i druga zimnica, nizu proizvoda od mleka, kao i nekim trajnim suhomenatim proizvodima pripremljenim po tradicionalnim recepturama. Državni sekretar je naglasio da je priprema ovih propisa veoma ozbiljan i osetljiv posao, jer mora uvažiti sve osnovne postulate Zakona o bezbednosti hrane, kako bi krajnji kupci, odnosno potrošači na trpezama imali bezbedan i kvalitetan proizvod.

Radna grupa Ministarstva poljoprivrede i životne sredine analizira propise nekoliko zemalja Evropske unije u kojima ovakav model funkcioniše više godina, rekao je Juhas, i istakao da su pijačne uprave veoma važan partner u ovom poslu.

Poslovno udruženje „Pijace Srbije" će pripremiti predlog kako da se na pijacama organizuje i standardizuje prodaja za mala poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom ove vrste hrane, zaključeno je na kraju tematske rasprave koja je 27. marta održana u Vrnjačkoj Banji.