Najavljeni četvrti „Dani pijaca Srbije“

Četvrta manifestacija „Dani pijaca Srbije 2015" će se održati od 4. do 7. juna 2015. godine u Subotici  na šetalištu Aleje Maršala Tita, najavljeno je na press konferenciji koja je u petak, 29. maja održana u Akcionarskom društvu „Tržnica“.

- „Dane pijaca Srbije 2015“ organizuju Poslovno udruženje „Pijace Srbije" i  Akcionarsko društvo „Tržnica" iz Subotice u saradnji sa Udruženjem „Ukusi tradicije" i podršku lokalne samouprave Grada Subotica i JKP „Subotičke pijace". U istom terminu i na istom mestu, održaće se i V sajam domaće hrane, vina i rakije „Ukusi tradicije", koji okuplja i promoviše proizvođače domaće hrane iz cele Srbije – rekao je generalni direktor „Tržnice“, Branislav Joka. – On se zahvalio gradonačelniku i predsedniku Skupštine Grada Subotica  na podršci i naglasio da ovaj događaj ne bi bilo moguće organizovati bez učešća lokalne samouprave.

Cilj manifestacije „Dani pijaca Srbije" je da okupi i predstavi proizvođače i prodavce domaće hrane sa pijaca u Srbiji i promoviše pijačnu delatnost kao izrazito značajan kanal distribucije svežeg voća i povrća, mlečnih i mesnih proizvoda, jaja, meda, organske i domaće hrane, rekao je direktor subotičke"Tržnice".

- Uz domaćina, Akcionarsko društvo „Tržnica“ iz Subotice, na četvrtim „Danima pijaca Srbije 2015" svoje korisnike usluga će predstaviti; JKP „Gradske pijace“ iz Beograda, JKP „Pijaca“ Leskovac, JKP „Pijace“ Kraljevo, JKP „Tržnica“ Niš, JKP „Subotičke pijace“ i JKP „Prostor“ Sombor – rekla je Gordana Bogdanović, stručni saradnik za marketing u „Tržnici“. Ona je najavila i da će subotička „Tržnica“ na ovoj manifestaciji predstaviti pet svojih korisnika usluga sa zelenih pijaca na Buvljaku i Aleksandrovu.

Gost manifestacije „Dani pijaca Srbije 2015“ će biti Opština Blace, čiji predstavnici će u Subotici promovisati nekoliko proizvođača domaće hrane iz Blaca i najaviti ovogodišnju manifestaciju „Dani šljiva“, a na radnim sastancima Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“, koji će se 4. i 5. juna održati u Subotici, učestvovaće predstavnici dvadesetak pijačnih uprava iz cele Srbije.

Na petom Sajmu domaće hrane, vina i rakije „Ukusi tradicije“, učestvovaće oko 40 izlagača, uglavnom iz Vojvodine, tako da će ove dve manifestacije okupiti i predstaviti oko 70 proizvođača domaće i organske hrane, vina, rakije i rukotvorina. U dogovoru sa lokalnom samoupravom, obe manifestacije se održavaju paralelno sa IX regionalnim i međunarodnim sajmom privrede „Subotica 2015", pa će Subotičanima i posetiocima Subotice u ovom periodu biti na raspolaganju bogat izbor različitih izložbeno-promotivnih sadržaja.

- Manifestacija „Dani pijaca Srbije“ ima za cilj da i na ovaj način promoviše pijace i njihov značaj za svakodnevno snabdevanje građana svežim životnim namirnicama. Iako imaju sve izraženiju konkurenciju u super i megamarketima, pijace čuvaju status veoma važnog kanala distribucije za sveže voće, povrće, mleko, mlečne proizvode, živinu i jaja te i dalje animiraju veliki broj i prodavaca i kupaca. Za poljoprivredne proizvođače pijace su i dalje brz, lako prohodan, efikasan i jeftin kanal dsitribucije, a za kupce jedino mesto na kojem se direktno susreću sa proizvođačima i na kojem im se nudi veliki izbor različitih vrsta roba – rekao je Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ predstavljajući podatke o prometu poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji u 2014. godini.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji u 2014. godini bila je 32  milijarde i 704 miliona dinara, što je u odnosu na 2013. godinu, u tekućim cenama, više za 3,5%. U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u 2014. godini najviše učestvuju sledeće grupe proizvoda: povrće, 31,3%, voće i grožđe, 19,0 %, mleko i mlečni proizvodi, 17,7 %, i živina i jaja, 13,8%.

U ukupnoj prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda na teritoriji Srbije, pijace su tokom 2014. godine imale  tržišni udeo od 19,4 odsto.

Peti Sajam domaće hrane, vina i rakije „Ukusi tradicije“ i četvrta manifestacija „Dani pijaca Srbije“ za posetioce će biti otvoreni od četvrtka, 4. juna u 10 časova, do nedelje, 7. juna u 14 časova. Obe manifestacije će svečano biti otvorene u petak, 5. juna u 11 časova.

Za posetioce ovih manifestacija organizatori su 4. juna obezbedili i zanimljivi večernji kulturno-zabavni program. U četvrtak, 4. juna od 18,30 časova na bini koja će biti postavljena na Radijalcu, nastupiće Tamburaški orkestar „Hajo“. 

Vesti koje su mediji objavili na ovu temu možete pogledati na linkovima:

RTV Vojvodina/Tanjug

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/subotica/na-pijacama-petina-trzista-poljoprivrednih-proizvoda_604999.html

RTV YU eco

http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/dani-pijaca-srbije-od-4-do-7-juna-na-etali-tu-aleje-mar-ala-tita

Radio Subotica

http://www.radiosubotica.co.rs/sh/0529sr.html#6

subotica.com

http://www.subotica.com/vesti/promocija-pijaca-kroz-manifestacije-dani-pijaca-srbije-i-ukusi-tradicija-id22988.html

gradsubotica.co.rs

http://www.gradsubotica.co.rs/dani-pijaca-na-setalistu-radijalac/

RTV City

http://rtvcitysubotica.com/promocija-pijaca-kroz-manifestacije-dani-pijaca-srbije-i-ukusi-tradicija/

subotica.info

http://www.subotica.info/2015/05/29/uskoro-manifestacija-dani-pijaca-srbije-u-nasem-gradu