Od „stareške“ pijace do tržnog centra

Osamdesetih godina su se prve originalne farmerice robnih marki "Levis" ili "US TOP", kao jedan od natraženijih artikala tog doba,  jedino i isključivo mogle nabaviti "ispod ruke" ili na subotičkom Buvljaku. Ovaj period je bio ključan za početak transformacije takozvane „stareške“, kako je narod u tom periodu zvao vašarište u Malom Bajmoku, u savremenu robnu pijacu.

Polovnu robu su tih godina veoma brzo potisnuli novi i sve traženiji trend artikli iz inostranstva, najčešće džins, koji mladi nisu mogli kupovati u oficijelnim trgovinama. Zato je već u drugoj polovini osamdesetih u Subotici započeta gradnja prve savremene robne pijace u ex Jugoslaviji. Uz natkriveni prodajni prostor zidaju se i lokali, a "Tržnica" na ovom prostoru uspostavlja više standarde poslovanja i organizovanija pijačne trgovine.

Danas je Robna pijaca „Mali Bajmok“ jedna od najvećih i infrasrukturno ubedljivo najopremljenjih pijaca ove vrste u regionu.

Za nešto više od tri decenije na njoj se promenilo gotovo sve sem interesovanja za džins, koji je i danas jedan od najprodavanijih artikala na subotičkom Buvljaku.

Fotografije koje objavljuemo u prilogu teksta mali su podsetnik na istoriju i faze razvoja ove popularne pijace.