Subotički buvljak - sve i svašta, za svakog po nešto

Izvor: RTS

Zbog jeftinije kupovine hrane i bele tehnike građani godinama idu u Mađarsku. Međutim, poslednjih godina, zbog cene i asortimana, sve je veći broj Mađara koji pazare u Srbiji, i to na buvljacima. Najpoznatija i najposećenija je subotička pijaca "Mali Bajmok". Cene nekih proizvoda su i dvostruko niže, a zbog sve većeg broja kupaca iz zemlje i inostranstva traži se tezga više.

Na 40.000 kvadrata nađe se oko 50.000 artikala - od garderobe i obuće, preko hrane i kozmetike, do mašina i alata. Prodaje se na kilo, metar, teglu, na komad, na veliko...
Pripremila Ivana Miljković
Kupci iz Subotice i Novog Sada kažu da su cene od 30 do 50 odsto niže nego u gradu.
Na 1.700 tezgi i u 200 lokala zarađuje oko 2.000 poslodavaca.
"Kapa, što se kaže, malo po malo. Eto, malo preživljavamo, moramo malo dotirati platu", rekla je prodavačica Vera Bašić Pavković.
Ivana Miljković kaže da su na subotičkom buvljaku najveće gužve vikendom.
"Tada pijacu poseti više od 15.000 ljudi. Kupci dolaze iz cele Srbije, ali najveći broj njih, čak 60 odsto, je iz susedne Mađarske", dodaje Miljković.
Oni na subotičkom buvljaku kupuju i robu iz svoje zemlje jer je jeftinija. Prostor za spuštanje cena trgovcima omogućava povraćaj poreza na robu kupljenu preko granice.
"Cene su u odnosu na kvalitet robe vrlo slične kao u Mađarskoj, ali je ovde veći izbor robe", kaže jedan kupac iz Mađarske.
Objašnjavaju i da je cena neke robe ista, ali da se nešto u Subotici može naći mnogo jeftinije nego u Mađarskoj.
"Ono što ih najviše interesuje je konfekcija, odnosno sezonska odeća i obuća, sportska oprema, zatim kozmetički preparati, tehnička roba i alat", kaže Gordana Bogdanović, marketing menadžerka subotičke "Tržnice".
I na zelenoj pijaci, koja ima 150 tezgi, mušterije su uglavnom stranci.
"Zato što je tamo skuplje tri-četiri puta nego kod nas, pogotovu ove godine kada je jagoda u pitanju", ističe prodavac Božo Brešćanski.
Dodaje da stranci kupuju i za svoje potrebe, ali i da bi preprodavali.
Koliko stranci troše na subotičkom buvljaku ne zna se tačno. Ali, ako svako od njih potroši bar 30 evra, to je oko 12 miliona evra godišnje.

Link:

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2350043/suboticki-buvljak-sve-i-svasta-za-svakog-po-nesto.html