Skupština Udruženja pijaca Srbije na Zelenom vencu

Dvadeseta, svečana sednica Skupštine Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“, održana je 27. aprila 2018. godine na pijaci Zeleni venac u Beogradu. Sednica je organizovana u povodu  15 godina aktivnog rada Udruženja i obeležavanja stogodišnjice od prve Skupštine piljara Srbije, koja je takođe održana na Zelenom vencu.

Domaćin skupa je bilo Javno komunalno preduzeće  “Gradske pijace“ Beograd, a nakon svečane sednice Skupštine održan je 13. Beogradski Noćni Market, pod sloganom „Život je igra“, manifestacija koju JKP “Gradske pijace” u saradnji sa preduzećem “Redesign” organizuju kao sastavni deo svojih promotivnih aktivnosti.

Dvadesetom sednicom Skupštine Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ predsedavao je potpredsednik Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo“ iz Pančeva.

Na svečanoj sednici Skupštine Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” je istaknuto da na 410 registrovanih pijaca u Srbiji dnevno svoju robu plasira oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava i preduzetnika, kao i da je ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u prethodnoj godini bila 35 milijardi i 586 miliona dinara, što je u tekućim cenama za 3.6% više u odnosu na 2016. godinu. Tržišni udeo pijaca u prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda na teritoriji Srbije u toku 2017. godine bio je18.84%, što je za 1.7% više u odnosu na 2016. godinu.

- Vodeći projekat Poslovnog udruženja „Pijaca Srbije“ u 2018. godini biće sertifikacija poljoprivrednih proizvođača, koji svoje proizvode direktno plasiraju na pijacama. Sertifikovani proizvod je poljoprivredni proizvod koji je proizveden na gazdinstvu sertifiovanog proizvođača, a sertifikovan je na bazi nadzora i inspekcijskih kontrola koje su sprovede u skladu sa Pravilnikom o serifikaciji proizvođača i proizvoda koji se prodaju na pijacama i upotrebi žiga “Garantovano domaće - pijace Srbije”. Sertifikacija ima za cilj da doprinese isticanju vrednosti domaće proizvodnje, naglasi kvalitet domaćih proizvoda, kao i da poboljša i obogati ponudu na pijacama – rekao je na ovom skupu Savo Duvnjak, izvršni direktor Udruženja.

U uvodnom delu prezentacije o poslovanju, planovima i viziji razvoja JKP „Gradske pijace“, mr Ivan Sočo, direktor ovog preduzeća i predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“, naglasio je da je na konferenciji Svetskog udruženja veletržnica (World Union of Wholesale Markets, WUWM), koja je nedavno održana u Barseloni, Javnom komunalnom preduzeću „Gradske pijace“ poverena organizacija narednog kongresa WUWM-a.

- Beograd će prvi put u istoriji, u septembru 2019. godine, biti domaćin ovog značajnog skupa – rekao je mr Ivan Sočo. – To je veliko priznanje za nas, a verujem da će konferencija WUWM-a značajno doprineti predstavljanju Beograda i Srbije kao mesta proizvodnje zdrave i visokokvalitetne hrane, koja će postati prepoznatljiva na svetskom tržištu, daljem razvoju privrede, poljoprivrede, turizma i ostalih potencijala i resursa koje nudi naša zemlja. Ponosni smo na ono što je urađeno prethodnih nekoliko godina sa ciljem da Beogradu vratimo pijace. Mislim da smo uspeli u tome, što potvrđuje i uspeh niza naših manifestacija, među kojima je svakako najprepozantljiviji „Beogradski noćni market“ koji okuplja po nekoliko stotina proizvođača hrane i na hiljade zadovoljnih posetilaca.

Pored članova Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“, svečanoj sednici Skupštine su prisutvovali i Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika grada Beograda, predstavnici niza državnih institucija, Sekretarijata za poljoprivredu, šumartsvo i vodoprivredu AP Vojvodine, Privredne komore Srbije, Opštine Savski venac i sredstava javnog informisanja.

Gosti Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” bili su i predstavnici AD “Skopski pazar” iz Skoplja i Grupacije za pijačnu delatnost pri Privrednoj komori Makedonije.

Na kraju svečane sednice Skupštine dodeljena su priznanja institucijama i partnerima, koji su dali doprinos uspešnom radu Udruženja, promociji pijaca i pijačne delatnosti u Srbiji. 

U nastavku programa održan je 13. Beogradski Noćni Market, pod sloganom „Život je igra“. Posetioci ove manifestacije su imali priliku da se uz najkvalitetnije proizvođače domaće hrane i njihove proizvode, zabave i druže, a da sve protekne u slavljeničkom raspoloženju pobrinuli su se prestižni gradski di-džejevi i Teatar Mimart, sa hodačima na štulama, žonglerima i pantomimičarima.

Pijaca „Zeleni venac“ je izgrađena 1926. godine i tada je bila najsavremenija pijaca na Balkanu, u narodu je poznatija kao “KRALJICA PIJACA”. Napori JKP „Gradske pijace“ da od pijaca napravi atraktivna mesta kupovine vide se i na navedenoj pijaci, gde su nove mobilne tezge sa suncobranima, ukrasni boksovi za cveće i Food Corner doprineli da ova pijaca vrati epitet koji je imala kada je bila otvorena, kao i da u narednom periodu bude mesto velikih okupljanja i zabave.