Zvezdana „Noć subotičkih pijaca“

Praćena nebom punim zvezda i velikim brojem posetilaca, druga „Noć subotičkih pijaca“ održana  je u sklopu programa obeležavanja Dana grada Subotice od 30. avgusta do 1. septembra, na delu ulice Korzo. Posetiocima se ponudom voća, povrća i drugih prehrambenih proizvoda, predstavilo desetak proizvođača i prodavaca sa subotičkih pijaca, gost manifestacije je bio karving majstor Pavel Hrćan, a u večernjem programu pred oko dve hiljade Subotičana, nastupili su  Subotički tamburaški orkestar, Tamburaški ansambl „Ravnica“ i bend „Marko&Prijatelji”.

- Ovo je način kako se i pijace, naromantičan način mogu vratiti na trgove. Tu one još značajnije postaju mesta kupoprodaje ali i socijalizacije, susreta i razmene pozitivne energije. Verujem da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će i ubuduće biti sastavni deo programa obeležavanja Dana grada Subotice – rekao je na otvaranju Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicijа i međunarodne saradnje.

Nakon otvaranja, zahvalnice za višegodišnje uspešno snabdevanje građana Subotice svežim voćem, povrćem i drugim životnim namirnicama na subotičkim pijacama dobili su: Arsen Andrašić, Ana Remeš, Erika Bonca, Jacinta Štetak i Atila Šiša (AD „Tržnica“) i Lajoš Rirhter, Kristina Kunji, Norbert Činčak i Robert Berkeš (JKP „Subotičke pijace“).

- Ovih desetak učesnika reprezentuju ono najbolje što imaju JKP "Subotičke pijace" i AD "Tržnica"- kaže Branislav Joka, direktor AD „Tržnica“. – Zato zaslužuju posebno priznanje, a cilj ove manifestacije je da promoviše i njih i pijace na kojima redovno rade.

Njaviše pažnje među nagrađenima privukao je Lajoš Rihter, proizvođač i prodavac voća i povrća sa Mlečne pijace koji je za tezgom gotovo svaklog dana već 46 godina.

- Priznanje mi mnogo znači, zato što me motiviše da i dalje radim, a to je ono što me drži u životu – rekao je Lajoš Rihter, proizvođač i prodavac voća i povrća  koji je i u osmoj deceniji života gotovo svakodnevno na Mlečnoj pijaci. - Kad sam među ljudima vreme brzo prođe i uopšte ne osetim da radim. Posao na pijaci mi nikada nije padao teško. Sada me boli noga, ali i dalje volim da radim.

Organizatori manifestacije „Noć Subotičkih pijaca“ su Akcionarsko društvo „Tržnica“ i Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace“.

Karving i na Buvljaku

U petak, 31. avgusta 2018. godine, karving majstor Pavel Hrćan je bio gost zelene pijace u okviru Robne pijace „Mali Bajmok“. On je kupcima i prodavcima na ovoj pijaci prezentovao umetnost rezbarenja povrća i voća.