Buvljak spašavaju kupci iz Mađarske

Kupci koji stižu iz Mađarske održavaju u životu trgovinu na najvećoj pijaci na slobodnom prostoru na kojem se prodaje, kako se procenjuje, preko 50 hiljada artikala. Akcionarsko društvo „Tržnica" koje upravlja buvljakom važnim smatra stalno unapređenje pijačnog prostora u Malom Bajmoku, kako bi obezbedili što bolje uslove i za kupce i za prodavce. Svake godine za investicije se odvajaju značajni iznosi.

Na mesečnom nivou ima oko 100 hiljada kupaca na subotičkom buvljaku, odnosno na Robnoj pijaci u Malom Bajmoku, gde u četiri pokrivene hale na 1.650 pultova i u preko 200 radnji svoj hleb svakog dana zarađuje preko dve hiljade ljudi.

Tokom godina buvljak je postao jedan od gradskih simbola, koji u poslednje vreme najviše posećuju kupci iz Mađarske. Sada već traže i lokalne proizvode, povrće, voće, živinsko meso i mlečne proizvode.

„Naročito, razno povrće. Nekad i garderobu, ali to manje" kaže supruga Šandora Heboka, iz Čikerije u Mađarskoj.”

„Zar je povrće ovde toliko jeftinije, da se isplati doći?"

„Jeftinije je, značajno je jeftinije. A, i ima izbora".

Najviše se kupuje od neposrednih proizvođača, ali mađarski kupci traže u većoj meri i južno voće. „Što se tiče naše robe, konkretno mislim na povrće i voće, često je višestruko jeftinije ovde nego u Mađarskoj" kaže Boro Brešćanski, prodavac voća.

Gabrijela Tandari, neposredni proizvođač iz Horgoša cenu mlevene začinske paprike ispisala je i u dinarima i u forintama. „U forintama je 1.800, a u dinarima 700 dinara kilogram".

Akcionarsko društvo „Tržnica" važnim smatra stalno unapređenje uslova na robnoj pijaci u Malom Bajmoku. Poslednjih godina jedna od najvećih investicija bila je izgradnja hale za mlečne proizvode. I ovamo rado svraćaju kupci iz Mađarske.

„Vole da kupuju, mnogi kažu da kod njih nema ovoliko ponude. Mi mnogo toga nudimo, takoreći pripremljeno za kuvanje, i to kod njih nema. Tako da baš dolaze",  kaže Ana Kartali, prodavačica živinskog mesa, Subotica.

Cilj Akcionarskog društva „Tržnica" je i da prodavci i kupci budu zadovoljni. „Mađarski kupci vole subotičku pijacu, jer je ovde izbor mnogo veći nego kod njih, a naravno, i cene su mnogo povoljnije i zbog toga dolaze" kaže Marina Čović, portparol AD „Tržnice", Subotica.

Dodaje da i u narednom periodu planiraju značajna ulaganja u subotički buvljak.

Pannon RTV

Link na TV prilog:

https://pannonrtv.com/rovatok/vesti-na-srpskom/buvljak-spasavaju-kupci-iz-madarske