RTV: Šta Mađari kupuju na subotičkom "Buvljaku"?

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka sadašnja Robna pijaca "Mali Bajmok" bila je klasična buvlja pijaca polovne robe, koja je od tada do danas izrasla u svojevrsni tržni centar. Za razliku od tadašnjeg "Buvljaka", na Robnoj pijaci "Mali Bajmok" danas rade isključivo registrovani preduzetnici koji kupcima nude širok izbor različitih vrsta robe široke potrošnje, kao što su odeća, obuća, sportska oprema, kozmetika, aparati za domaćinstvo itd. U poslednje vreme primetan je porast kupaca iz Mađarske, koji na popularnom Buvljaku uglavnom kupuju garderobu i hranu. 

Tokom poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući tranzitnoj poziciji Subotice, Robna pijaca "Mali Bajmok" beleži ekspanziju kupca iz Mađarske. Uglavnom se kupuje garderoba i hrana, kao i sezonsko voće i povrće. Boro Brešćanski više od 20 godina radi na "Buvljaku". Kaže da kupci iz Mađarske uglavnom kupuju hranu i sezonske proizvode.

"Kupuju uglavnom sve pošto je jeftinije neko kod njih. Sada je sezona jagoda koja je duplo, pa i više jeftinija nego u Mađarskoj, a i kvalitet je daleko viši nego njihov", rekao je Boro Brešćanski trgovac.

Više od polovine (58%) kupaca iz Mađarske se na Robnoj pijaci "Mali Bajmok" snabdeva nekoliko puta godišnje, pokazuju rezultati istraživanja koje je realizovala "Tržnica". Ovaj deo populacije kupaca dolazi od 2 do 4 puta godišnje, najčešće zbog sezonskih nabavki garderobe. Kupci iz Mađarske na subotičkom "Buvljaku" najčešće kupuju sve vrste garderobe (40,8%), hranu i piće (17,1%) i sportsku opremu (14,2%). Potom slede džins i aparati za domaćinstvo (9,5%) i kozmetika (9%).

"Oni dolaze u najvećem broju ovde da kupuju garderobu.Međutim, u poslednjih meseci kupuju i proizvode sa Zelene pijace. Kažu da im odgovara zbog cene. Dolaze porodično i izuzetno im se dopada atmosfera, to su sezonske kupovine i najviše im se dopada pljeskavica i to je jedan od kurioziteta koji se vide na pijaci", kaže Marina Čović, saradnik za odnose sa javnošći a.d. "Tržnica" Subotica.

Pošto ovde posluje oko 1.500 registrovanih trgovačkih, zanatskih i ugostiteljskih radnji, odnosno poljoprivrednih gazdinstava Robna pijaca "Mali Bajmok" ima značajan udeo u ukupnom prometu u trgovini subotičkog regiona. Zahvaljujući bogatoj ponudi, pijaca je postala i svojevrsna atrakcija za posetioce i goste Subotice i Palića, pa tako doprinosi i turističkoj ponudi.

Izvor: RADIO-TELEVIIJA VOJVODINE

Link na TV prilog: https://youtu.be/VOhmzbDA-WI