Udruženje pijaca Srbije: Sednica u Subotici posvećena zakonodavstvu

U Subotici je 26. septembra održana tematska sednica Upravnog odbora Poslovnog udruženja “Pijace Srbije”.  Domaćini skupa su bili Akcionarsko društvo “Tržnica” i Javno komunalno preduzeće “Subotičke pijace”.

U prvom delu sastanka članovi Upravnog odbora su razgovarali o Uredbi o izmenama i dopunama Uredbe o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti, koja je stupila na snagu 27. jula 2019. godine, a u nastavku sednice raspravljalo se o Nacrtu zakona o pijacama, koji priprema Radna grupe za zakonodavstvo Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“.

U uvodnim izlaganjima pred raspravu o Nacrtu zakona o pijacama, članovi Radne grupe za zakokondavstvo iz Niša, Kragujevca i Subotice (AD “Tržnica”), podneli su izveštaje o odlukama o pijacama, odlukama o pijačnom redu i pravilnicima o načinu izdavanja prodajnih prostora na pijacama, koji su urađeni na bazi detaljnih analiza ovih dokumenata u deset preduzeća koja se bave pijačnom delatnošću u Srbiji.

U raspravi su učestvovali i gosti iz Akcionarskog društva “Skopski pazari” iz Severne Makedonije, koji su govorili o svojim iskustvima i zakonodavstvu koje se odnosi na pijačnu delatnost u ovoj zemlji.

Po okončanju rasprave, Upravni odbor je zaključio da će Poslovno udruženje “Pijace Srbije” nastaviti da se bavi zakonodavstvom sa ciljem da uredi i unapređuje uslove za obavljanje pijačne delatnosti. U narednom periodu Radna grupa za zakonodavstvo će raditi na predlogu unificirane odluke o pijacama, koje donose lokalne saomouprave, kako bi se doprinelo uspostavljanju jedinstvenih standarda u obavljanju pijačne delatnosti u Srbiji.

Nakon sednice Upravnog odbora, Javno komunalno preduzeće “Subotičke pijace” je kolegama iz Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” predstavilo idejno rešenje izgradnje nove gradske pijace u Subotici, na Trgu Jakaba i Komora.

Drugog dana boravka u Subotici, 27. septembra, članovi Upravnog odbora Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” i gosti iz Severne Makedonije su obišli Mlečnu pijacu i Robnu pijacu “Mali Bajmok”.